Hírek
Tiszapéterfalva egy kis kárpátaljai falu, ahol 96 százalékban magyarok laknak. Az ide szervezett akció célja az volt, hogy az adományozott könyvekkel és számítástechnikai eszközökkel a település gyermekeinek oktatását, fejlődését segítsék. Az elhatározás már júliusban megszületett az érintettek fejében és Tiszapéterfalva magyar polgármestere is üdvözölte az akciót. A július óta tartó gyűjtést az anyaországon sok magánszemély és szervezet is támogatta. A legtöbb adományt a Soroksári, Csepeli, V. kerületi, XV. kerületi, XVII. kerületi, XIII. kerületi, II. kerületi valamint a Csömöri Fidelitas adta az iskola számára.

2013. október 24-én a Nemzetpolitikai Munkacsoport, a Gazdasági Kabinet és a Külügyi Kabinet tagjait is tömörítő csoport, három autóval, az ajándékcsomagokkal felpakolva elindult Kárpátalja felé. Az anyaországi csapat konzuli kísérettel viszonylag rövid idő alatt átkelt az ukrán-magyar határon, ahonnan már csak fél órás volt az út a célállomásig. Tiszapéterfalvára érkezve a polgármester, Tóth Bálint fogadta a fiatalokat, és gondoskodott az elszállásolásukról.

Másnap az adományok átadására került sor a Kölcsey Ferenc Általános Iskolában. Az iskolaigazgató nagy örömmel vette át az összegyűjtött csomagokat és körbevezette a csapatot az épületben. Az ajándékok átadását követően a társaság ellátogatott az innen kb. 140 km-re levő Vereckei-hágóhoz, ahol elhelyezték a Fidelitas koszorúját a honfoglalási emlékművön. Az esti pihenést követően a csoport hazaindult Budapestre.

Az utazás bár fárasztó volt, de mégis boldogsággal töltheti el a szívünket az, hogy egy jó ügyet segíteni tudtunk hozzájárulhattunk egy határon túli magyar falucska gyermekeinek boldogulásához. Wass Albert így ír a Tavak és Erdők könyvében: „Tudod, kisfiam, a világon nagyon sok a csalán, a tövis, a gyom. Mert az emberek sokkal több rosszat cselekszenek, mint jót. És a csalán, a tövis meg a gyom a rossz cselekedetek nyoma ezen a földön. De láthatod, hogy pillangó is van azért. A sok kicsi pillangó a sok kis jóság hírét hordozza magával. És vannak aztán szép, nagy, tarka szárnyú pillangók: ezek a ritka, nagyon jó cselekedetek.” Úgy gondolom, hogy a Fidelitas a hétvégi kárpátaljai akciójával egy ilyen szép, nagy tarka szárnyú pillangót reptetett el.                                                  
                                              dr. Both Hunor